Köpa domännamn

Att köpa domännamn är samma sak som att registrera ett nytt domännamn. Vill man dock köpa ett domännamn som någon annan redan äger så kallas det att förvärva domännamn.

Förvärva domännamn av någon annan

När du har hittat ett domännamn som du skulle vilja förvärva så måste du först börja med att utvärdera statusen på domännamnet. Kolla om det finns en verksamhet eller utvecklad hemsida på domännamnet. Om så är fallet är det synnerligen osannolikt att ägaren kommer att sälja sitt domännamn. Om du tycker att webbplatsen inte är utvecklad eller om domänen bara är parkerad måste du hitta ett sätta att komma i kontakt med ägaren. Här kan verktygen WHOIS vara till stor hjälp för att lista ut vem som är ägaren till domänen.

Innan du skickar din förfrågan kan du anlita någon som gör en värdering av domännamnet. Du måste även formulera dig på ett sätt som gör att ägaren får din uppmärksamhet och ser att du gör en seriös förfrågan. Det finns inget ”rätt sätt” att förvärva ett domännamn utan varje gång är unik. Man får helt enkelt utgå från statusen på domännamn och din egen situation när man bestämmer sig för angreppssätt.

Här finns olika metoder du kan testa om du är intresserad av att köpa ett domännamn som för närvarande ägs av någon annan:

Köpa domännamn: Enkel förfrågan

Denna taktik är bra där ett domännamn inte används för en aktiv webbplats. Utan att nämna något intresse av att köpa domännamnet kan man fråga vad de framtida planerna är. Det finns några problem som kan uppstå med en informell förfrågan. För det första är det möjligt att ägaren inte tar din förfrågan på allvar eftersom det är formulerat så lättvindigt. För det andra kan du få ett högt pris som svar från ägaren som ett sätt att se om din förfrågan var genuin.

Köpa domännamn: Skambud

Denna taktik kan fungera när domännamnet inte är i bruk. Var specifik om ditt intresse till domännamnet och nämner ett pris som är lägre än vad du är villig att erbjuda. Om budet är frestande nog och säljaren inte har en specifik användning för domännamnet kan du få ett positivt svar tillbaka. Men om säljaren begär ett högre pris har du lämnat dig med lite utrymme att förhandla.

Köpa domännamn: Attraktivt erbjudande

Denna taktik är bra om du har en stark önskan att köpa ett specifikt domännamn och du har möjlighet att spendera en stor summa pengar. Genom att skicka en förfrågan som backas upp av 1 ) dina referenser , 2 ) ett högt öppningserbjudande , och 3 ) ett speciellt datum då du senast behöver säkra upp domännamnet kanske du kan avsluta affären snabbt. Nackdelen med att skicka ett högt erbjudande är att du inte kommer att få chansen att förvärva domännamnet till ett lägre pris. Å andra sidan är det osannolikt att säljaren säger nej till ett mycket bra erbjudande och du kan spendera mindre tid i förhandlingsprocessen.

… eller vänta och se vad som händer

Ett annat alternativ är att vänta och se om domänen förfaller. Den nuvarandeägaren kan besluta sig att inte förnya domänen och du kan utnyttja en snapbacktjänst för att försöka registrera domännamnet.

När ni kommit överens

När förhandlingarna är över och priset för domänen är bestämt är det dags att överföra domänen och se till att säljaren får betalt.

För att säkerställa att affären går smidigt är här en snabb checklista för att följa :

Se till att skriva ett överlåtelseavtal. Klargör villkor som kan ha varit utspridda över ett stort antal e-postmeddelanden.

Bestäm en betalningsmetod för domänen. Om det rör sig om större belopp kan man använda sig av en depositionstjänst såsom escrow.com . Fördelen med att använda en depositionstjänst är att de fungerar som en medlare.

Överför kontroll av domänen. Om du utnyttjar en depositionstjänst vilket rekommenderas i de flesta fall kommer du att få instruktioner om hur och när ni ska överföra kontrollen av domänen.

Slutligen skall ni se till att uppdatera er WHOIS information efter köp / försäljning glöm inte att slå på automatisk förnyelse av domännamnet för att skydda dig från obehagliga överraskningar.

Beställ domännamn och tjänster