Varumärkesskydd och domännamn

TMCH och DPML: Smart varumärkesskydd

ICANN har nyligen delegerat över hundratals nya toppdomäner och många av dem har redan påbörjat sina registreringsfaser och många fler väntas inom kort. Så vad betyder detta för varumärken och varumärkesinnehavare? Även om de nya toppdomänerna kan användas som en ytterligare marknadsförings-, försäljnings- och supportkanal, utsätter de också varumärken och varumärken för ytterligare risker.

För att skydda varumärken, som ingår i utrullningen av nya toppdomäner, har ICANN beordrat skapandet av Trademark Clearinghouse (TMCH). Trademark Clearinghouse är designat för att fungera som den centraliserade databasen för skydd av varumärkesinnehavares rättigheter under lanseringen av de nya gTLD:erna. Webb.se är glada att kunna erbjuda TMCH till sina kunder.

Vår TMCH-tjänst, tillgänglig via kontrollpanelen är avsedd att spara tid för kunderna som en ”one-stop-shop”-lösning, vilket gör det lättare att skicka in olika varumärkesansökningar över flera toppdomäner samtidigt.

DPMP - Domains Protected Marks List

Hur TMCH fungerar:

Varumärkesinnehavare skickar in sin varumärkesinformation till ett centraliserat arkiv som går igenom verifiering. När det har verifierats kan endast varumärkesinnehavaren som har ett speciellt lösenord (SMD-fil) registrera domäner med varumärket under Sunrise (särskild period innan allmän tillgänglighet reserverad för varumärkesinnehavare) registreringsperioden för alla nya toppdomäner.
Dessutom, efter verifiering, kan varumärkesinnehavare eventuellt meddelas om en matchande registrering med deras varumärke skickas till Trademark Clearinghouse. Detta är känt som tjänsten Trademark Claims.

Varumärkesskydd

TMCH varumärkesanspråk

Varumärkesanspråk är en del av Trademark Clearinghouse som övervakar registrerade varumärken för varumärkesinnehavare. Närhelst en tredje part försöker registrera en domän med ett verifierat varumärke, kommer både domännamnsinnehavaren och varumärkesinnehavaren att varnas för eventuella intrång.

Höjdpunkter på varumärkesanspråk:

Efter General Availability av en ny TLD (Go-Live), kommer varje försök att försöka registrera ett domännamn som matchar ett varumärke i TMCH att visa en varning (denna varning presenteras för personen under deras försök att registrera domänen).

Om en domän registreras även efter att varningsmeddelandet har visats, kommer varumärkesinnehavaren att få meddelande direkt från TMCH så att de kan vidta lämpliga åtgärder.

Den här tjänsten är tillgänglig inom de första 90 dagarna efter allmän tillgänglighet. Efter 90 dagars varumärkesanspråksperiod för varje ny gTLD erbjuder Trademark Clearinghouse en utökad anspråkstjänst. Varumärkesinnehavare kommer att meddelas om potentiellt intrång i immateriella rättigheter på obestämd tid, utöver den ursprungliga 90-dagarsperioden utan extra kostnad. Tjänsten är icke-obligatorisk, vilket ger varje varumärkesinnehavare att bestämma om de vill aktivera den.

DPML: Säkerhet i bulk!

Domains Protected Marks List (DPML) är ett nytt skyddsprogram som erbjuds av Donuts Inc. (innehavare av den största portföljen av nya gTLD:er som släpptes 2014). Det här programmet har utformats för att hjälpa företag att skydda sina varumärken och IP-rättigheter genom att blockera alla registreringar på andra nivån (endast för alla Donuts TLDs) med en enkel inlämning till DPML. Återigen, med en varumärkesinlämning kan varumärkes- och varumärkesägare förhindra cybersquatting över alla Donuts TLD:er till en bråkdel av kostnaden (jämfört med att defensivt registrera alla domäner över alla Donuts TLDs individuellt).

Förmåner för varumärken registrerade hos DPML

Varumärkesägare skyddar inte bara sitt primära varumärke, utan också sökord som innehåller varumärket. Att använda DPML är mer kostnadseffektivt än alternativet att defensivt registrera flera domännamn.

En enskild DPML-registrering täcker ALLA Donuts nya gTLD:er.
Bekväm 5-årsperiod minskar huvudvärken med att behöva förnya varje år. DPML-blockering kan tas bort (per TLD-basis) om varumärkesinnehavaren beslutar sig för att registrera domänen själv för eventuell användning (resolve).

Beställ domännamn och tjänster