Domännamn

Detta är det första steget att starta och utveckla en framgångsrik hemsida är att registrera ett domännamn. Att registrera domännamn var förr i tiden mycket mer komplicerat. Idag är det enkelt att registrera domännamn.

Registrera domännamn

  1. Tänk ut ett bra namn du vill registrera. Om du redan har registrerat ett företagsnamn så har du redan ett bra utgångsläge. Skriv in ditt önskade domännamn i sökrutan ovan. Vi har skrivit en guide hur man väljer bra domännamn som ni kan kika på innan.
  2. Du kommer att få en lista med de vilka domännamn som är lediga och vilka domännamn som redan är upptagna. Om ditt domännamn är ledigt så väljer du i rullgardinsmenyn hur många år du vill registrera ditt domännamn. För att ranka bra i sökmotorer och få bra sökmotoroptimering rekommenderas att du registrerar domännamnet på så lång period som möjligt. Om det känns avlägset att välja 10 år går det bra att välja en mindre registreringsperiod också.
  3. Längre ner på formuläret skall du ange vilka namnservrar du vill använda. Om du är osäker går det bra att lämna dessa fältet tomma tills vidare. Det går bra att uppdatera detta när domännamnet väl är registrerat.
  4. Sen skall du fylla i information om vem som skall äga domännamnet. Detta är jätteviktigt då det är vanligt att man blir av med domännamn pga felaktiga eller ouppdaterade uppgifter.
  5. Nästa steg är betalning. Det går bra att betala både med Visa, Mastercard, Swish, Faktura, Bankgiro eller PayPal. Efter betalning är gjord så registreras domännamnet och ni får en bekräftelse på e-post.

Sök ledigt domännamn

Det finns flera sätt att söka lediga domännamn hos oss. Man använda den förenklade varianten genom sökrutan längst upp på sidan. Om ni skriver in ett sökord här så söker vi bland de mest populära toppdomänerna för att finna lediga domännamn.

Är man dock ute efter en särskild toppdomän kan man istället gå direkt in på den via vår stora lista av toppdomäner och söka ledigt domännamn därifrån.

Flytta era domäner till oss

Ni kanske redan har en eller till och med flera domäner registrerade utspridda hos andra leverantörer. Ni kan lätt samla ihop era domännamn hos oss för att få bättre överblick över ert domännamnsinnehav.

För att börja flytta domännamn till oss så behöver ni logga in på er nuvarande leverantörs kontrollpanel och hämta ut auktoriseringskoden (kallas också authkod, EPP-kod, överföringskod) samt låsa upp domänerna om de är låsta. Nästa steg är att flytta domänerna via vår hemsida.

Om ni vill ha hjälp med denna process så kan ni kontakta oss.

Vad är en generisk toppdomän (gTLD)?

Generiska toppdomäner, så kallade gTLD:er, är tänkta att vara för domäner med  allmänna ändamål och är några av de vanligaste toppdomänerna på webben. Dessa domäner kan vanligtvis registreras av vem som helst, även om några få anses vara ”begränsade.” Begränsade toppdomäner kan endast registreras av specifika grupper av människor som uppfyller vissa krav på behörighet. Vissa vanliga generiska toppdomäner är .COM, .BIZ och .INFO.

Vad är en Landstoppdomän?

Landstoppdomäner, så kallade ccTLDs, representerar specifika länder, t.ex. .SE för Sverige, .NO för Norge och .CN för Kina. Vissa landstoppdomäner är begränsade till dem som bor eller arbetar på dessa platser, men många (som .SE-toppdomänen) kan registreras av vem som helst. Vissa landstoppdomäner marknadsförs på kreativa sätt. Till exempel .TV-toppdomänen som har sitt ursprung som en landstoppdomän för Tuvalu för video- eller TV-media.

Din identitet, din domän

Företag, organisationer och proffs kan öka sin trovärdighet och definiera sin bransch eller sektor med domäner som .DEV, .ART eller .TRAVEL. Har du kunder eller leverantörer i andra länder bör du även säkra upp ditt namn i dessa länders toppdomäner.

Anpassa din domän

Det finns fler alternativ för anpassade webbadresser än någonsin tidigare. I stället för att lägga till siffror eller onödiga skiljetecken till en .COM domän, kan du registrera domännamn i de nya toppdomänerna där det är mycket mer troligt ditt namn är ledigt – precis som du vill ha det.

Minnesvärda URL:er

Webb- och e-post vidarebefordran är de enklaste sätten att börja använda din domän omedelbart. Du kan vidarebefordra din domän till en befintlig webbplats och du kan skapa e-postadresser som vidarebefordrar meddelanden till din befintliga inkorg.

Beställ domännamn och tjänster