Välja ett bra domännamn

Innan du surfar ut för att registrera domännamn till din webbplats, bör du tänka på följande punkter :

Ditt domännamn bör vara namnet på din webbplats

Att namnge sin webbplats efter din domän kan tyckas självklart för vissa, men du kommer bli förvånad över att inte alla webbplatser har samma namn som domännamnet trots att webmastern äger detta domännamn.

Att namnge en webbplats efter sitt domännamn är viktigt  av den enkla anledningen att när folk tänker på din webbplats skall dom tänka på ditt domännamn. Om ditt namn också din webbadress kommer de automatiskt att veta var man ska gå . Till exempel, när folk tänker på aftonbladet.se, de behöver inte undra vad webbadress för att skriva in sin webbläsare för att komma dit . Namnet på webbplatsen är också domännamnet.

Tänk om ditt företag (eller hemsida) kallas ”Moppesajten” men någon annan har att domännamnet. Istället har du något obskyrt domännamn som heter ”moppe-shoppen.net” . Vad händer när dina kunder kommer ihåg att Moppesajten har en produkt de vill ha och skriver in ” www.moppesajten.se”? De kommer att hamna på din konkurrents webbplats. En förlorad försäljning.

I den moderna världen av Internet , där människor automatiskt vänder sig till webben efter information lönar det sig att ha ett domännamn som speglar din webbplats eller företag. Det blir färre saker för dina kunder eller besökare att komma ihåg. Man kan inte ta för givet att de skall lägga ett icke-relevant domännamn på minnet.

Vad händer om du inte kan registrera domännamnet som är ditt förstahandsval? Det beror egentligen på hur viktigt just det namnet är för dig. Om du har ett befintligt varumärke som du är känd för kommer du förmodligen inte vilja skippa det namnet bara för att det redan är registrerat. Du kan prova att försöka köpa domännamnet från den nuvarande ägaren. Kolla upp ”whois”-informationen för domänen och kontakta den personen listas för att se om de är villiga att sälja den. Du bör nog vara medveten om att de sannolikt kommer att vilja ta ut en högre avgift än vad du normalt får när man köper nya domäner (förutsatt att de vill sälja i första hand).

Beställ domännamn och tjänster