Vanliga frågor om domännamn

Kan ni registrera domäner?

Ja, självklart! Vi registrerar domännamn i alla generiska toppdomäner (.COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ, .INFO). Vi registrerar även domännamn i alla öppna landstoppdomäner:

Och de nya toppdomänerna?

De nya toppdomänerna är lite av vår specialitet. Vi har en konstant bevakning av de nya toppdomänerna och kan erbjuda registrering till mycket konkurrenskraftiga priser.

Vem äger domäner registrerade hos Webb.se?

Alla domännamn registrerade hos Webb.se ägs av kunden. Ni har full kontroll över era domäner och kan när som helst flytta dem till en annan registrar.

Kan jag behålla kontaktinformationen för min domänregistrering privat?

När ni registrerar en ny domän publiceras oftast all kontaktinformation publikt i WHOIS-databasen. Denna information är tillgänglig för marknadsföringsföretag, spammare och andra bedragare; var som helst, när som helst. Men i många toppdomäner går det att dölja den här informationen. Vår tjänst WHOIS-skydd skyddar den publika kontaktinformationen genom att ändra adress, telefonnummer, e-postadress till våra ersättningsuppgifter. På så sätt får ni ett extra lager av skydd på ert domännamn.

Kan ni hjälpa oss att registrera domännamn i toppdomäner där vi själva inte uppfyller registreringskraven?

Många toppdomäner som har begränsningar i sitt regelverk angående vem som har rätt att registrera domännamn. Med hjälp av vårt stora nätverk av partners kan vi ofta hjälpa er registrera domäner som vanligtvis hade varit mycket svåra eller omöjliga. Läs mer om Lokal närvaro för domännamn.

Kan vi flytta alla våra domännamn till Webb.se?

Ni kan flytta alla era domännamn till ert konto hos Webb.se när som helst. Att flytta ett domännamn är nu för tiden en väldigt enkelt process. Man måste dock ha gjort lite förberedelser för att det skall gå så smidigt som möjligt. Läs mer om hur ni flyttar domännamn.

Vad är en auktoriseringskod?

En auktoriseringskod (authkod, EPP-kod) används för att flytta ett domännamn från en registrar till en annan. Auktoriseringskoder används av de flesta toppdomäner när man skall påbörja en domänflytt.

Hur lång tid tar det för mitt domännamn att bli synligt på Internet (börjar fungera)?

Vi brukar säga att det tar mellan 24-48 timmar innan domänerna börjar fungera överallt. I verkligheten brukar det dock gå mycket snabbare än så.

Hur mycket kostar det att registrera nya domäner?

Kostnaden för att registrera en ny domän beror på vilken toppdomän (TLD) det är. Toppdomäner som har ett komplicerad registreringsförfarande är oftast lite dyrare än de vanliga .COM, .NET och .SE. Vi försöker dock pressa priserna så mycket som möjligt.

Jag hittade ett jättebra domännamn som verkar ledigt men det är listat som ”premium domännamn”. Vad innebär detta?

”Premium domäner” är domännamn som anses ha högre värde än vanliga domännamn på grund av faktorer som deras popularitet, lättbegriplighet, branschrelevans, korta längd eller unika karaktärer. Dessa domännamn kan vara eftertraktade av företag eller privatpersoner för att representera sin online närvaro på ett mer minnesvärt eller framträdande sätt.

Företagen som driftar toppdomäner säljer ”premium domäner” till ett högre pris av flera anledningar:

Efterfrågan: Premium domäner är ofta mycket efterfrågade av företag eller privatpersoner på grund av deras popularitet, lättbegriplighet, branschrelevans, korta längd eller unika karaktärer. Detta ökar deras värde och pris.

Kvalitet: Toppdomänerna använder ofta kriterier för att bedöma vilka domäner som är ”premium”. Kriterierna kan vara baserade på hur lätt domännamnet är att uttala, hur lätt det är att komma ihåg eller om det innehåller populära sökord. Domäner som uppfyller dessa kriterier anses vara av högre kvalitet och säljs därför till ett högre pris.

Marknadsföring: Toppdomänerna kan marknadsföra ”premium domäner” som mer eftertraktade och värdefulla än vanliga domäner. Detta kan öka deras värde och pris, särskilt om de marknadsförs till en specifik målgrupp eller bransch.

Intäkter: Sälja ”premium domäner” till ett högre pris kan också generera mer intäkter för dessa toppdomäner. Eftersom efterfrågan på dessa domäner är hög, kan toppdomänerna utnyttja detta genom att sälja dem till ett högre pris och på så sätt öka sin lönsamhet.

Kan man lägga upp alla typer av toppdomäner på ert webbhotell?

Ja det finns inga begränsningar vilka toppdomäner vi kan vara värd för. Så länge domännamnet pekar mot våra namnservrar så går det att lägga upp webbhotell / e-post hos oss.

Vad händer om min domän går ut? Kan jag ändå förnya det?

Detta beror på vilken toppdomän det gäller. Många toppdomäner har infört olika typer av karantänsperioder där det fortfarande går att återställa domännamnet. Detta är ofta förenat med dyra extra kostnader. Vi rekommenderar att ni förnyar era domännamn i god tid för att vara på säkra sidan.

Jag har fått ett mail där det står att jag måste verifiera mina kontaktuppgifter för domänen. Är det är bluff?

Som domännamnsinnehavare måste du tillhandahålla korrekt och tillförlitlig kontaktinformation och omedelbart uppdatera den vid behov under domänens registrerade period. Denna information inkluderas sedan i den offentliga WHOIS-databasen, som krävs av ICANN.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) är den organisation som ansvarar för att fastställa de olika policyerna och procedurerna som styr domänregister för generiska toppdomännamn (gTLD). Vi är bundna till dem genom genom ett kontrakt som tillåter oss sälja domäner.

Varje registrerad domän måste tillhandahålla identifierande kontaktinformation – inklusive fullständigt namn, postadress, e-postadress, telefonnummer etc. – för innehavaren (ägaren), administratören och faktureringskontakter. Denna och andra detaljer om domänen kallas gemensamt för ”WHOIS-data”, och den ingår i domänens register i den offentliga WHOIS-databasen. Vem som helst kan fråga databasen efter en domänpost för att ta reda på när den registrerades, var dess namnservrar pekas, vem som är ägaren och mer. Vissa domänägare väljer att blockera deras information från att publiceras offentligt genom att köpa WHOIS-skydd.

Som registrar måste vi verifiera riktigheten av WHOIS-datat för alla gTLD:er inom 14 dagar efter dessa händelser:

 1. Ett nytt domännamn registreras hos oss.
 2. Ett domännamn överförs till oss från en annan registrar.
 3. Den registrerades kontaktinformation (namn, organisation eller e-postadress) ändras.
 4. Vi har anledning att tro att kontaktinformationen är ogiltig.

Vid dessa händelser skickas ett e-postmeddelande till domänens innehavare där de ombedes verifiera att kontaktinformationen är giltig genom att klicka på en länk. Om detta inte görs inom 14 dagar kommer domänen att stängas av i väntan på verifieringen.

Gäller ICANNS verifieringspolicy alla mina domäner?

Nej, de gäller bara för generiska toppdomännamn (gTLDs), som .com, .net, .org och så vidare. De gäller inte andra landstoppdomäner som ..SE, .NO och så vidare.

Hur nyregistrerar jag en domän hos Webb.se?

För att nyregistrera en domän hos oss behöver du följa dessa steg:

 1. Gör en domänsökning för att se om den önskade domänen är ledig att registrera.
 2. Om domänen är tillgänglig kan du välja att registrera den och välja registreringsperioden på registreringen. Vanligtvis erbjuds registreringar från ett till tio år.
 3. Ange ägarinformationen och betalningsinformation för att slutföra registreringen.
 4. Innan registreringen slutförs behöver du bekräfta alla detaljer och betala avgiften för domänregistreringen. Avgiften beror på vilken toppdomän som avses. Ni kan se alla avgifter på vår informationssida om toppdomäner.
 5. Efter att du har betalat avgiften kommer vi att genomföra registreringen och det kan ta upp till 48 timmar för domänen att bli aktiv och tillgänglig för användning.

Hur pekar jag om en domän till andra namnservrar hos Webb.se?

För att peka om en domän till andra namnservrar hos oss behöver du följa dessa steg:

 1. Logga in på vår kontrollpanel.
 2. Klicka på fliken domännamn och sedan klickar du på domännamn du önskar att peka om.
 3. Under sektionen ”Namnservrar” letar du upp namnservrarna som för närvarande används och kopierar dem för säkerhetsskull.
 4. Ändra namnservrarna till de nya som du vill använda och klicka på knappen ”Peka om till andra namnservrar”.
 5. Uppdateringen har nu lagts till varukorgen. Gå till kassan för att slutföra beställningen (kostnadsfritt).

Efter att du har gjort ändringarna kan det ta upp till 48 timmar innan ändringarna sprids över internet och de nya namnservrarna blir aktiva för din domän.

Det är viktigt att notera att om du gör felaktiga ändringar i dina DNS-inställningar kan det resultera i att din domän inte fungerar korrekt. Om du är osäker på hur du ändrar dina DNS-inställningar bör du kontakta oss för att få hjälp.

Hur rapporterar jag missbruk av ett domännamn som är registrerat med Webb.se som registrar?

Om du upptäcker missbruk av ett domännamn som är registrerat med Webb.se som registrar kan du rapportera det till info@perfectsense.se.

Vi har processer för att hantera sådana klagomål. För att rapportera missbruk av ett domännamn behöver du följa dessa steg:

För att kunna hantera missbruksanmälan krävs det att du uppger detaljerad information, inklusive din egen identitet, kontakinformation och en beskrivning av det rapporterade missbruket.

Det är viktigt att notera att vi inte alltid kan lösa problemet direkt och att du kanske också behöver kontakta andra organisationer, som webbhotell, internetleverantörer eller rättshandhavsmyndigheter för att hjälpa till att stoppa missbruk av domännamn.

Hur uppdaterar man DS-poster hos Webb.se?

För att uppdatera DS-poster hos oss behöver du följa dessa steg:

 1. Logga in på vår kontrollpanel.
 2. Klicka på fliken domännamn och sedan klickar du på domännamnet du önskar administrera.
 3. Klicka sedan på fliken DNSSEC.
 4. För att göra det enkelt för dig så gör vi en DNS-slagning mot de nuvarande DNS-servrarna för att se om det finns några publicerade DNSKEY-nycklar på namnservrarna.
 5. Du kan antingen välja att publicera dessa DS-poster eller så kan du klistra in en egen publik DNSKEY för manuell publicering.
 6. Spara ändringarna och vänta tills de sprids över internet.

Viktigt att notera är att DS-poster är en del av DNSSEC, en säkerhetsmekanism som skyddar din domän från DNS-attacker. Om du inte är säker på hur man uppdaterar DS-poster bör du kontakta oss för att få hjälp.

Hur gör jag ett ägarbyte på en domän hos Webb.se?

För att göra ett ägarbyte på en domän hos oss behöver du följa dessa steg:

 1. Logga in på vår kontrollpanel.
 2. Klicka på fliken domännamn och sedan klickar du på det domännamn du önskar byta ägare på.
 3. Gå till sektionen för ägare och klicka på knappen Ägarbyte.
 4. Fyll i all information om den nya ägaren.
 5. Ägarbytet har nu lagts till varukorgen. Gå till kassan för att betala.
 6. När vi fått in ägarbytet kan det krävas olika typer av verifiering beroende på vilken toppdomän det handar om. Vissa toppdomäner har krav på dokumentation vid ägarbyte, andra toppdomäner kräver verifiering av identitet eller verifiering via e-post av både den nuvarande och den nya ägaren. Vi kommer maila instruktioner till dig hur ni skall slutföra ägarbytet.

Om du är osäker på hur du gör ett ägarbyte bör du kontakta vår kundtjänst för hjälp och vägledning.

Jag har gjort ett ägarbyte på ett domännamn och fått bekräftelse att det är klart men domänen ligger fortfarande kvar på mitt konto?

När ett ägarbyte har genomförts för en domän är du fortfarande ansvarig som administratör och för betalningen av domänen. Om du vill att den nya ägaren ska ta över ansvaret för domänen måste den nya ägaren först skapa ett konto i vår kontrollpanel. Efter det måste du meddela oss att du önskar flytta domänen till det nya kontot.

Hur uppdaterar jag en domäns kontaktuppgifter hos ett toppdomäns registry på en domän via Webb.se?

För att uppdatera en domäns kontaktuppgifter hos ett toppdomäns registry via Webb.se behöver du följa dessa steg:

 1. Skicka ett mail från en auktoriserad kontakt till info@perfectsense.se med de nya uppgifterna (adress, postnummer, stad, telefon, e-post) samt vilka domäner som skall uppdateras.
 2. Vi kontrollerar uppgifterna och uppdaterar informationen hos toppdomänens registry.
 3. När uppdateringen är klar skickar vi en bekräftelse till er.
Ägarinformation

Beställ domännamn och tjänster