Landstoppdomäner (ccTLD)

Vad är en landstoppdomän?

En ccTLD är en toppdomän som tilldelas ett land i världen. Varje land har sin egen toppdomän baserat på ISO 3166-1 alfa-2-landskoderna. Till exempel är .SE för Sverige, .NO för Norge, .KR för Korea och .IN för Indien.

 

Varför landstoppdomäner spelar roll

Landstoppdomäner är kända för att inge förtroende hos kunder eftersom de redan är bekanta med dem. Landstoppdomäner har funnits länge och ses som seriösa domäntillägg, medans de nya toppdomänerna som exempelvis .XYZ inte inte känns igen och kan upplevas främmande.

Genom att använda en landstoppdomäner skickar du också ett signal till dina befintliga och potentiella kunder om att du har en lokal närvaro i landet. Registrering av en domän i .DK kommer tydligt att indikera för din publik att du har en dansk identitet eller närvaro i Danmark. På samma sätt visar registrering av en .EU dina kunder att du inte bara är ett lokalt företag utan att du har (eller planerar att ha) en europeisk närvaro.

 

Landstoppdomäner och sökmotoroptimering

Viktigt inom sökmotoroptimering är att landstoppdomäner är det starkaste sättet att visa sökmotorer och användare att webbplatsinnehåll är specifikt riktat till ett visst land eller en region – men, viktigare, INTE specifikt ett visst språk. När en webbplats använder en landstoppdomän antar Google att webbplatsen (och allt innehåll på den) är specifikt relevant för det geografiska område som landstoppdomänern riktar sig till och ska visas på sökresultatet i det området.

 

Använda landstoppdomäner

Det vanligaste användningsfallet för landstoppdomäner är att ”internationalisera” webbplatsinnehåll, och att använda en ccTLD är den starkaste signalen du kan skicka en sökmotor om att ditt innehåll fokuserar på ett specifikt land.

Regelverk för landstoppdomäner

Registreringen av landstoppdomäner omfattas av begränsningar som kan skilja sig åt rejält. Medan vissa kräver en lokal närvaro, andra bara en större närvaro (t.ex. europeisk närvaro för att registrera .FR), medan du för andra måste bevisa att du har varaktiga band med detta land eller territorium.

 

Lokal närvaro för landstoppdomäner

I flera länder krävs lokal närvaro för en domänregistrering. Ofta är det den ägaren eller administrativa kontakten som behöver finnas i det land där domänen söks. Kraven och registreringsprocessen varierar mycket för varje land. För att göra din registreringsupplevelse så enkel som möjligt erbjuder vi dig tjänsten Lokal närvaro. Denna tjänst kallas också Lokal proxy eller Lokal agenttjänst. Det är ett avtal att du godkänner hos oss för att vara din lokala kontakt, som respekteras och accepteras av registermyndigheter. Exempel på toppdomäner där vi erbjuder Lokal närvaro är länder som Norge, Kanada, Brasilien och många andra.

 

Registrering under subdomäner

Vissa landstoppdomäner tillåter inte heller direktregistreringar. Istället kan du bara registrera en domän på andra nivån i toppdomänen, känd som subdomän eller andra nivå domän. Vissa ccTLD både direktregistreringar och registrering på andra nivån. Ett exempel på en sådana toppdomäner är .CO.UK och .CO.IN (båda dessa ccTLD: er tillåter också direktregistreringar på .UK och .IN).


.SE domäner

200 SEK
.NO domäner

300 SEK
.DK domäner

250 SEK
.FI domäner

330 SEK
.DE domäner
Tyskland
.DE domäner

150 SEK
.FR domäner
Frankrike
.FR domäner

270 SEK
.IT domäner

210 SEK
.NL domäner
Nederländerna
.NL domäner

330 SEK
.UK domäner
Storbritannien
.UK domäner

160 SEK
.ES domäner

350 SEK


Beställ domännamn och tjänster