Domännamnsstrategi

En domännamnsstrategi är numera ett måste för alla företag och varumärken

Ett domännamn är utgångspunkten för våra varumärken och identiteter på nätet, oavsett om det gäller ett företag eller en personlig webbplats. En stor del av det näringslivet har blivit medvetna om vikten av marknadsföring via sökmotorer medans få företag verkar veta om de bästa metoderna kring inköp och ägande av domännamn (när skall du köpa domännamn, vilka domännamn skall du köpa , etc).

Köp domännamn först, publicera sen

Innan ni offentliggör en ny produkt, företag , tjänst eller projekt skall ni registrera relevanta domännamn. Välj vilket toppdomän som skall vara den primära (oftast .COM) men överväg starkt att köpa sekundära toppdomäner som .NEToch .ORG samt landsspecifika domännamn såsom .SE. Om denna regel inte följs kan en smart domänspekulant registrera ert avsedda domännamn inom några minuter efter ett offentligt tillkännagivande. Helst registrerar man alla domännamn när man är i utvecklingsfasen om flera varumärken övervägs. Registrera .COM varianten för alla alternativ eftersom de kan försvinna närsomhelst. Ni kan sedan låta de som blir oanvända förfalla när registreringarna upphör.

Registrera felstavade varianter av domännamn

När du har köpt dina relevanta domännamn så försöker du lista ut de vanligaste felstavningarna av detta domännamn och köper .COM varianten av dem också. Vidarekoppla dessa felstavade domännamn till er huvudsakliga webbplats. Domänspekulanter kommer att registrera de mest felstavade varianterna av alla domännamn om de inte redan är säkrade.

Registrera generiska varianter av domännamn

Ge följande kreativa uppgift till medlemmarna i ditt team: Om de inte visste namnet på er produkt eller företag, vilka generiska ord eller fraser skulle de använda för att beskriva det? När en slutlig lista skapas köper ni varje tillgängligt domännamn och vidarekopplar dem till er huvudsakliga webbplats. Denna övning kommer ge er så kallad ”type-in” trafik vilket genereras från människor som skriver ordet eller frasen direkt i webbläsarens adressfält. Beroende på fraserna inblandade kan detta leda till ett stort antal besökare. En domänspekulant ser din publicitet som en möjlighet att köpa domännamn som inte bara ger honom mycket trafik utan även som en tillgång han kan sälja dyrt i framtiden.

Skydda dina domännamn

Se till att dina inloggningsuppgifter hos din domänleverantör är säkra samt att alla dina domännamn är inställda på att förnyas per automatik. Var även noga med att WHOIS-informationen är korrekt och att det inte finns något utgånget kreditkort på ditt konto.  Att förlora domännamn pga administrativt schabbel är en riktigt dålig läxa att lära sig.

För att undvika onödiga juridiska kostnader för att återta domännamn är det bäst med ordentlig domännamnsstrategi med bästa praxis från början.

Beställ domännamn och tjänster